Biała herbata, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i ochronnym stała się popularnym składnikiem luksusowych kosmetyków. Jest ona jedną z sześciu gatunków chińskiej herbaty. Biała herbata jest najmniej przetworzoną postacią herbaty, zawiera więcej składników odżywczych niż herbata zielona i czarna.

Delikatny proces jej produkcji pozwala na zachowanie aktywnych polifenoli, które wspomagają układ immunologiczny i powstrzymują procesy starzenia się skóry. Smak białej herbaty jest lekko słodki, ma ona także jasny słomkowy kolor. Regularnie wypijana filiżanka białej herbaty pozwala na zapobieganie powstawaniu zmarszczek i plam starczych.

Cenne pędy białej herbaty z powodzeniem wykorzystuje się w produkcji kosmetyków odmładzających. Ma ona także działanie przeciwobrzękowe i kojące, dlatego często też możemy ją spotkać w kremach pod oczy. Herbata sprawdzi się także w pielęgnacji skóry trądzikowej, możemy przecierać zaparzoną i wystudzoną herbatą twarz dwa razy dziennie.

Białą herbatę dobrej jakości parzyć można trzykrotnie w temperaturze od 85-90 °C przez około 5 minut.