Niepozorny, na pierwszy rzut oka mało urokliwy owoc z twardą skórką i lepkim sokiem – nie przekonuje Cię do spożycia? Sprawdź jakie ma właściwości i przed czym jego regularne spożywanie może Cię uchronić a pokochasz ten owoc! Przedstawiamy również sposób na jego przygotowanie, aby nigdy się nie znudził!

Co kryje w sobie granat?

  • Dużą ilość antyutleniaczy, która chroni nasz organizm przed szybkim starzeniem się, unieszkodliwiając „wolne rodniki”.
  • Kwas elagowy, który jest silnym antyutleniaczem, którego skuteczność w walce z rakiem jest poparta wieloma badaniami. Opóźnia działanie substancji rakotwórczych w organizmie lub całkiem je eliminuje.
  • Fitoestrogeny-pomagają kobietom łagodząc objawy  menopauzy a także  objawy PMS
  • Kwas cytrynowy i taninę to garbniki o właściwościach ściągających, które łagodzą problemy trawienne.
  • Witaminę A chroni nasz wzrok oraz dba o prawidłowe funkcjonowanie komórek w organizmie.
  • Witaminę C wzmacnia naszą odporność oraz naczynia krwionośne.
  • Witaminę E silny przeciwutleniacz opóźniający procesy starzenia się w naszym organizmie, poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
  • Witaminy z grupy B są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają nasze samopoczucie oraz podnoszą sprawność intelektualną.
  • Wapń wzmacnia nasze kości oraz bierze udział w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.
  • Krzem wzmacnia naszą skórę włosy i paznokcie, zapobiega ich łamliwości i kruchości.
  • Żelazo bierze udział w transporcie tlenu we krwi i procesie oddychania komórkowego, niego niedobór powoduje anemię, czyli niedokrwistość.
  • Potas reguluje gospodarkę wodną organizmu, ciśnienie krwi oraz pracę nerek. Wzmacnia również nasze serce i układ krwionośny.
  • Jod jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.
  • Błonnik wspomaga trawienie, zwiększa uczucie sytości oraz wspomaga perystaltykę jelit. Wspomaga odchudzanie i chroni przed rakiem jelita grubego.