Czarnuszka siewna to roślina dająca nasiona, które, dzięki swoim wyjątkowym właściwością znalazły zastosowanie w kuchni, kosmetyce i lecznictwie. Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to niepozorna roślinka posiadająca ziarenka o olbrzymiej mocy. Jej właściwości doceniali już starożytni Egipcjanie, według nich olej z czarnuszki to „złoto faraonów”, ponieważ potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci. Dotychczas przeprowadzono ponad 700 badań, które wskazują, że czarnuszka stanowi panaceum na wiele dolegliwości. Nasionka czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji, to prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych.

Polecamy: 

Olej z Czarnuszki 100 ml zimnotłoczony

CZARNUSZKA mielona 250g

Co zawiera czarnuszka?

Czarnuszka siewna to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i linolenowego. Olej zawiera ok. 35% węglowodanów, 35%-45% stanowią oleje i tłuszcze roślinne Omega-3 i Omega-6, 20 % to białko, pozostała część to olejki eteryczne  i śladowe ilości pierwiastków i enzymów. Nasiona czarnuszki zawierają wiele aktywnych substancji, między innymi: fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy, saponiny, garbniki. W jej skład wchodzą liczne witaminy, takie jak A, B1, B3, B6, E, F. Ponadto zawiera minerały takie jak: żelazo, cynk, potas, sód, selen, wapń oraz magnez.

Właściwości czarnuszki

Czarnuszka siewna jest bardzo dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapewniają one: szybki proces gojenia się ran, nadają skórze elastyczność i gładkość pobudzają przemianę materii, regulują krążenie, prace układu nerwowego i mózgu.Czarnuszka w indyjskiej medycynie stosowana była jako środek wiatropędny i pobudzający, przeciwko niestrawności i dolegliwościom jelitowym. W Indiach używana jest też do wywoływania poporodowych skurczy macicy oraz do przyspieszenia laktacji. Czarnuszka działa także antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybiczo. Jest pomocna przy leczeniu przeziębień. Szczególnie sprawdza się przy nieżytach górnych dróg oddechowych czy przy leczeniu kataru. Olejki eteryczne zawarte w nasionach powodują rozszerzenie oskrzeli, a tym samym wspomagają ich pracę. Ponadto zmniejszą ilość śluzu i ułatwiają wykrztuszanie zalegającej wydzieliny. Czarnuszkę warto stosować również podczas różnego rodzaju infekcji grzybiczych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czarnuszce regulują metabolizm, wspomagają usuwanie toksyn, równoważą poziom insuliny i regulują cholesterol. Jak donosi jedno z przeprowadzonych badań, 2 gramy czarnuszki dziennie redukują uwalnianie glukozy, podnoszą funkcjonowanie komórek beta, które odpowiadają za wydzielanie insuliny i amyliny oraz zmniejszają ilość hemoglobiny glikowanej, która pozwala utrzymać cukrzycę pod kontrolą. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki przez 6-8 tygodni powoduje znaczną poprawę symptomów alergii. Czarnuszka – podobnie jak witamina C – jest świetnym antyhistaminikiem.

Wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie

Oprócz pozytywnego działania na zdrowie czarnuszka wspaniale wpływa także na wygląd naszej skóry. Stosowanie olejku z czarnego kminu skutecznie pozwala leczyć trądzik, łuszczcę, grzybicę oraz atopowe zapalenie skóry, wysypkę, a także zmiany wywołane poparzeniami słonecznymi lub zakażeniem bakteryjnym. Ponadto olej oczyszcza pory, zabija bakterie znajdujące się w sebum, hamuje namnażanie kolejnych drobnoustrojów, dzięki czemu trądzik traci na sile. Przyspiesza również gojenie się ran np. owrzodzeń, skaleczeń, zmian ropnych itp. Substancje czynne zawarte w oleju z czarnuszki wnikają w głębokie partie skóry i odżywiają je od środka. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają krążenie, a skóra staje się bardziej odżywiona i zyskuje ładny koloryt.

Jak stosować nasiona i olej z czarnuszki?

Nasion czarnuszki możemy używać jako przyprawy, są świetną alternatywą dla pieprzu, w przeciwieństwie do niego nie drażni przewodu pokarmowego. Mielone nasionka można dodawać do potraw serwowanych na ciepło i na zimno. Czarnuszkę możemy także przyjmować w postaci naparu, 1 łyżkę zmielonych nasion parzymy ok.20 minut i odcedzamy. Taki napar możemy pić, płukać nim włosy bądź też przemywać nim twarz. W postaci oleju możemy nakładać go na włosy, bądź wmasowywać w skórę.

Polecamy: 

Olej z Czarnuszki 100 ml zimnotłoczony

CZARNUSZKA mielona 250g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here