Każda z nas marzy o pięknych włosach. Sposoby na matowe czy przesuszone włosy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nasze babcie do przyrządzania swoich odżywczych kosmetyków najczęściej sięgały po rośliny z ogródka! Sprawdź jak korzystać z dobrodziejstw natury i cieszyć się bujną fryzurą.

Skrzyp polny

To doskonałe lekarstwo na wypadanie włosów. Skrzyp odbudowuje także ich strukturę. Swoim wyglądem przypomina nieco małą choineczkę, zawiera bardzo duże ilości krzemionki oraz flawonoidów, takich jak ekwizeteryna i izokwercytyna. Roślinę można zbierać do końca września. Najlepiej stosować ją jako płukankę oraz  od wewnątrz pijąc napary. Garść świeżo posiekanego skrzypu, zalać dwoma szklankami wrzątku odstawić do wystygnięcia. Płukać włosy 3 razy w tygodniu. Herbatkę należy pić codziennie przez okres 2 miesięcy.

Rumianek

Uelastycznia i wzmacnia włosy, zawiera bisabolol – substancje, która likwiduje podrażnienia skóry. Maseczka z ziela rumianku doskonale nawilża i odświeża cerę. Napar z rumianku używany systematycznie po każdym myciu włosów może skutecznie je rozjaśnić. Ziele odżywia włosy i nadaje im blask. Wcieranie naparu łagodzi także swędzenie skóry głowy i hamuje nadmierne wydzielanie sebum. Garść suszonych płatków rumianku zalej dwoma szklankami wody. Przykryj, gdy wystygnie wypłucz w naparze umyte włosy.

Macierzanka

Ziele macierzanki były cenione przez przedwojennych zielarzy. W medycynie ludowej roślina wykorzystywana była na różne sposoby, w tym jako składnik lekarstwa na kaszel, zwiększa wydzielanie śluzu przez co wyzwala odruch wykrztuśny. Olejek eteryczny pozyskiwany z liści jest również stosowany w przemyśle perfumeryjnym i produkcji płynu do płukania ust. Płukanka z ziela macierzanki znakomicie wzmacnia cebulki włosów i usuwa łupież.