Prawidłowe żywienie człowieka polega na całkowitym pokryciu zapotrzebowania naszego organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe potrzebne do prawidłowego rozwoju komórek i zachowania zdrowia. Najbardziej skoncentrowane źródło energii w pożywieniu człowieka stanowią tłuszcze.  Najnowsze zalecenia, sugerują, by spożycie tłuszczów w Polsce stanowiło 25-33% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.

Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega–3 należy wymienić kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas α-liponowy (ALA). Ten ostatni nie może być syntezowany w organizmie ludzkim ze względu na brak odpowiedniego enzymu.

Do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z  grupy Omega -6 zaliczamy kwas linolowy (LA). Kwasy arachidonowy (AA) oraz γ-linolenowy (GLA) są jego metabolitami.
Jednakże wraz z wiekiem ulega redukcji poziom enzymu odpowiedzialnego za przekształcenie LA do GLA – delta-6 desaturazy.

Spożywanie tłustej ryby co najmniej raz w tygodniu to doskonały sposób na wzmocnienie
układu immunologicznego. Zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3 prowadzi do uwalniania układu odpornościowego, aby mógł walczyć przeciwko antygenom. Kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w oleju lnianym i tłustych rybach wzmacniają odporność poprzez zwiększenie aktywności fagocytów — białych krwinek pochłaniających bakterie. Kwasy tłuszczowe Omega – 3 oraz Omega – 6 występują najczęściej w tranie tłustych morskich ryb.

Jaki tran wybrać?

Polecamy tran Möller’s, gdyż jest produktem najwyższej jakości. Trany Möller’s podlegają ścisłej kontroli pod względem zawartości omega-3, poziomu utlenienia i czystości. Unikalny proces produkcji zapewnia gwarancję dobrego smaku i świeżości. Ryby łowione są w jednych z najczystszych wód na świecie (w Norwegii), a ich dostawcy cieszą się dużym zaufaniem i uznaniem wśród lokalnych władz oraz posiadają odpowiednią dokumentację. Dbając o najwyższą jakość surowców i produkcji firma Möller’s dokłada wszelkich starań, aby tworzyć najlepszy tran.

Źródło: Möller’s