Deserami nazywa się potrawy o smaku słodkim, stanowiące uzupełnienie głównych posiłków. Desery podaje się na zakończenie posiłku jako tak zwane trzecie danie. Takie umiejscowienie deseru po posiłku jest podyktowane rolą, jaką ma on spełnić w żywieniu. Zadaniem deseru jest uzupełnienie wartości od­żywczej i kalorycznej posiłku.

Poza dużą wartością odżywczą desery odznaczają się także wła­ściwościami dietetycznymi. Na ogół są lekkostrawne i nie drażnią ścian przewodu pokarmowego. Dotychczas unikałaś deserów na diecie? Zmień swoje myślenie, są świetnym zamiennikiem słodkich ciastek i czekolady. Desery z mleka i sera są dobrym źródłem wapnia, wysoko wartościo­wego białka i witaminy B2. Desery z dodatkiem jaj dostarczają białka, witaminy A, żelaza, a desery z owoców są przede wszystkim źródłem witaminy C, karotenu i składników mineralnych. Ponadto dostarczają organizmowi witaminy D, fosforu, wapnia oraz znacznych ilości energii, jako że składnikiem jest węglowodan – skrobia.

deserek

Z czego przyrządzić zdrowy i niskokaloryczny deser?

  • Zastąp cukier miodem, syropem klonowym, stewią, ksylitolem bądź erytrytolem, nie szkodzą zdrowiu i zawierają mniej kalorii niż cukier.
  • Wykorzystaj owoce,  są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Najbardziej wartościowe pod tym względem są owoce spożywane na surowo w tej formie dostarczają organizmowi wszystkich składni­ków w stanie nienaruszonym. Owoce przetworzone tracą częściowo cenne składniki odżywcze. Wyczaruj surówkę owocową. Połącz owoce surowe, gotowane bądź suszone. Do­skonale nadają się również do tego celu mrożonki. Surówki należy przyrządzać tuż przed podaniem aby zachować jak największą war­tość odżywczą.
  • Do wypieku ciast używaj mąki pełnoziarnistej.
  • Desery wzbogacaj rodzynkami, migdałami, orzechami i daktylami. Bakalie są skarbnicą witamin i mikroelementów.
  • Zastąp śmietanę jogurtem naturalnym bądź greckim, mają mniej tłuszczu oraz więcej wapnia.