Pastę należy dobierać do indywidualnych potrzeb. Pamiętajmy, że nawet najlepsza pasta nie zastąpi codziennego szczotkowania i nitkowania zębów, prawidłowe czyszczenie powinno trwać minimum 3 minuty.

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów past, osobne dla osób palących, inne do zębów wrażliwych, wybielające oraz wzmacniające dziąsła. Którą wybrać? Zapoznaj się z dalszą częścią artykułu i dopasuj pastę do swoich potrzeb.

Pasty bez fluoru

Związki fluoru mają zdolność do remineralizowania drobnych uszkodzeń szkliwa, jednocześnie fluor to trucizna, którą łatwo przedawkować. Nadmiar fluoru objawia się brązowymi bądź białymi plamami na szkliwie. Pasty z niską zawartością fluoru polecane są szczególnie osobom po 20 r. życia.

Pasty wzmacniające dziąsła 

Pasty zmniejszają stan zapalny dziąseł, zapobiegają powstawaniu kamienia nazębnego oraz działają bakteriobójczo. Pasty idealne dla osób, które borykają się z krwawieniem dziąseł. Przy nadwrażliwości dziąseł pamiętaj o miękkiej szczoteczce i płukankach jamy ustnej.

Pasty wybielające

Kolor zębów większości dziedziczymy po przodkach, jeśli nie są one śnieżnobiałe z natury nie spodziewaj się spektakularnych efektów. Wybielające pasty delikatnie mogą zmienić odcień szkliwa, zmniejszą nalot z kawy i herbaty, pozwolą także zmniejszyć płytkę nazębną. Gdy masz wrażliwe zęby wybieraj pasty o niskich właściwościach ściernych. Współczynnik ścieralności nie powinien przekroczyć 70 RDA.

Dla dzieci

Pasty dla dzieci do szóstego roku życia nie powinny zawierać więcej niż 500 ppm fluoru. Rodzice powinni przyzwyczaić dzieci do mycia zębów już od momentu wyrośnięcia pierwszych mleczaków. Bardzo istotne jest to aby dziecko wypluło środek czyszczący i dokładnie wypłukało usta,  owocowe smaki sprzyjają ich połykaniu.

Domowe pasty do zębów

Najzdrowsze i polecane wszystkim. Warto szczotkować zęby olejem kokosowym, który wzmacnia szkliwo i hamuje rozwój większości szczepów bakterii. Zapobiega próchnicy i poprawia stan zdrowia całej jamy ustnej. Robiąc domową pastę do zębów możemy do niej także dodać miętowy olejek, który ma działanie wybielające i poprawia jej smak.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZgrane duety!
Następny artykułJeszcze więcej witamin!

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here