Dawniej konserwowano nim mięso i oczyszczano rany, dziś jest lekiem na wiele dolegliwości. Pszczoła aby wytworzyć nektar do wyprodukowania 1 kg miodu musi wylecieć z ula aż 60 tysięcy razy. Pszczoły robią miód z przetworzonego nektaru roślinnego i spadzi. Miód to w większości glukoza i fruktoza, kryje się w nim także 20 biopierwiastków, aminokwasy, witaminy i enzymy. Jest on niezwykle drogocenną substancją zdrowotną, zawdzięczamy mu działanie przeciwbiegunkowe, hamowanie rozwoju bakterii, wzmocnienie organizmu, poprawę przemiany materii oraz łagodzenie stanów zapalnych. W okresie jesienno zimowym najlepiej jeść go ze słoika bądź rozpuszczać w letniej wodzie. Pamiętaj aby nie dodawać miodu do gorącej herbaty to zabija jego cenne właściwości.

jar of honey with honeycomb on wooden table

UWAGA!
Osoby uczulone na pszczoły nie powinny sięgać  po miód, może on także zaszkodzić osobom uczulonym na pyłki roślin.

Miód w odpowiednich warunkach zachowuje swoje właściwości przez 2-3 lata. Najlepiej przechowywać go z dala od światła w zaciemnionych pomieszczeniach o temperaturze 5-10 stopni. Po pewnym czasie prawdziwy miód gęstnieje i się krystalizuje. Aby sprawdzić szlachetność miodu nalej krople na przechyloną powierzchnię np. deseczki, kropla sztucznego miodu nie potoczy się po jej powierzchni.

DA KAŻDEGO COŚ DOBREGO

Miód akacjowy – ma bardzo łagodny smak, występuje w janosłomkowym kolorze, jest pomocny w różnego rodzaju schorzeniach nerek i układu moczowego.

Miód rzepakowy -bardzo szybko się krystalizuje, ma kolor biały bądź kremowy. Miód polecany jest szczególnie w przypadku chorób z sercem, wątrobą oraz nerek.

Miód gryczany – ma bardzo silny aromat i bardzo swoisty ostry smak. Kolor miodu to bardzo ciemny brąz. Jest bardzo skuteczny przy miażdżycy, chorobie serca i kłopotach z trawieniem.

Miód lipowy – ma drobnoziarnistą, krupkowatą konsystencję, po skrystalizowaniu przybiera barwy od żółtopomarańczowych po brunatne. Miód o wyraźnym zapachu lipy, jest ostry w smaku. Miód lipowy świetnie sprawdzi się w walce z grypą i przeziębieniami.

Miód wielokwiatowy – najczęściej łagodny w smaku, wzmacnia odporność organizmu i uzupełnia niedobory składników mineralnych.