Sos salsa

Składniki:

  • 4-5 świeżych pomidorów lub z puszki
  • 1 średnia papryka
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • Świeża bazylia, tymianek, oregano oraz pietruszka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta chili
  • 400 ml wody

sos pomidorowy

Sposób przyrządzenia:

Na maśle i oliwie podsmaż przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone pomidory i paprykę, zalej wszystko wodą. Gotuj pod przykryciem aż pomidory się całkowicie rozpadną, papryka zmięknie a sos będzie gęsty. Dodaj świeże posiekane przyprawy, chili sól oraz pieprz do smaku.  Sos świetnie komponuje się z makaronem oraz daniami mięsnymi.