Zastanawiasz się jak poznać dobrą herbatę? Jaką ma jakość oraz jak działa na nasz organizm? Przeczytaj artykuł i wybierz idealny rodzaj dla siebie.

  1. Herbata zielona

Jest idealna dla osób palących papierosy, nasycona dużą ilością antyoksydantów skutecznie zwalcza wolne rodniki zawarte w dymie papierosowym. Zieloną herbatę otrzymuje się ze świeżo zerwanych listków, które następnie zostają podsuszone i  podgrzane dzięki czemu zapobiega się procesowi fermentacji. Jak rozpoznać dobrej jakości zieloną herbatę? Susz powinien mieć barwę od srebrzysto do ciemnozielonej bądź oliwkowej z lekkim połyskiem. Herbata zielona jest także polecana dzieciom pod warunkiem, że zaparzymy dziennie 1-2 filiżanek słabego naparu, co działa uspokajająco i jest korzystne dla zdrowia.  Przy zaparzaniu zielonej herbaty pamiętajmy aby temperatura wody nie przekraczała 60-90 stopni. Wrząca woda po odczekaniu 3-4 minut spada do temperatury 90 stopni. Czas parzenia zielonej herbaty jest uzależniony od jej jakości, jeżeli chcemy się orzeźwić i pobudzić napar trzymajmy pod przykryciem 3 minuty, wtedy herbata nie wiąże się z garbnikami. Wydłużając czas parzenia otrzymamy herbatę o działaniu relaksującym i odprężającym.

  1. Herbata Pu – erh

Idealna dla osób odchudzających się, podczas procesu fermentacji powstaje dużo flawonoidów, które przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Herbata Pu – erh obniża także poziom cholesterolu, wzmacnia organizm, uspokaja i poprawia pamięć. Listki herbaty są częściowo utleniane, po czym leżakują nawet kilkadziesiąt lat, dzięki czemu są naturalnie fermentowane i zyskują wiele zdrowotnych właściwości. Aby zachować najlepsze walory smakowe herbaty powinniśmy ją zaparzać w porcelanowym czajniczku od 3-5 minut wodą o temperaturze 90 stopni.

her

  1. Herbata biała

Świetnie sprawdzi się w przypadku zabieganych i zapracowanych osób. Parzona krótko 3-4 minuty zawiera dużą dawkę teiny, która działa pobudzająco. Liście herbaty mają srebrzysto – biały kolor.  Prawdziwa biała herbata kosztuje od 30 do 100 zł za 100 g. Aby napar zachował najlepsze walory smakowe należy go parzyć w temperaturze 85- 90 stopni przez ok 5 minut. Biała herbata zawiera ponadto bardzo dużo witaminy C co poprawia naszą odporność, łagodzi napięcia oraz stres. Liście białej herbaty są wytwarzane podobnie jak zielonej herbaty, jej zbiory przeprowadza się wczesną wiosną zbierając najdelikatniejsze listki oraz nierozwinięte pączki.

5 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ