Żyjesz w przekonaniu, że Twoja rodzina ma złe geny, często choruje, szybko tyje a ty odziedziczyłaś wszystkie te cechy? Mylisz się naukowcy dowodzą, że odpowiednia dieta może uśpić złe geny i uruchomić geny zdrowia. Większość z nas za otyłość i schorzenia obwinia geny skończmy z tym, zdecydowanie więcej zależy od nas samych. Styl życia jaki prowadzimy i nasze codzienne menu odbiega od ewolucji i jest niezgodne z fizjologią człowieka, która została wykształcona miliony lat temu. Nasi przodkowie często sięgali po jajka, ryby oraz produkty roślinne w ich diecie nie było miejsca dla produktów wysoko-przetworzonych. Dieta naszych przodków różni się ogromnie od tej współczesnej dlatego dochodzi do niekorzystnych zmian i budzą się geny odpowiedzialne za wiele chorób i schorzeń. W krótkim czasie poprzez odpowiednie odżywianie możemy wyciszyć geny odpowiedzialne za reakcje zapalną organizmu.

de

Jak zatem zastosować dietę przodków w praktyce? Sięgajmy w 80 % po produkty nieprzetworzone pochodzące z roślin, spożywajmy także 5 porcji dziennie owoców i warzyw. Dietetycy szczególnie polecają cieciorkę, która jest skarbnicą białka, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Fasola i tofu zapobiegają rozwojowi cukrzycy i są świetną alternatywą dla mięsa pochodzenia zwierzęcego. Gdy chcemy uśpić nasze geny na dobre, zafundujmy sobie kilka dni wegetariańskich w tygodniu. Zamiast słodyczy sięgajmy po świeże i suszone owoce, chrup daktyle oraz morele. Zastąp tłuszcze pestkami dyni oraz orzechami.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.