Słodycz pożądana przez większość kobiet, do niedawna żyła w niechlubnej opinii szkodliwej dla zdrowia i figury, dzisiaj odkrywamy jej wspaniałe właściwości. W skład czekolady wchodzi ziarno kakaowca, które było znane ze swoich cudownych właściwości już w kulturze starożytnej, przez Azteków i Majów wykorzystywane jako lekarstwo m.in na anemię, problemy z jelitami, nerkami, przy wyczerpaniu fizycznym lub gorączce.

Czekolada zawiera sporą ilość witamin B1, B2, B3, B6, A i E oraz makro- i mikroelementów magnezu, wapni, żelaza oraz miedzi. Posiada także takie substancje jak tryptofan, który przekształca się w naszym organizmie na serotoninę,  bierze udział ona w procesie powstawania endorfin- hormonów szczęścia. Flawonoidy przeciwdziałające chorobie Alzhaimera, działające również przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, obniżają cholesterol oraz chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym UV.